maanantai 28. syyskuuta 2015

Viisi sääntöä hyvään parisuhteeseen

I ♥ U

Tässä "sääntöjä" parisuhteelle. Viisi ensimmäistä mitä mieleen putkahti ja kirjoitin niistä enemmän tai vähemmän.
Valitettavan monissa parisuhteissa on jokin näistä kohta mainituista asioista huonosti tai puuttuu kokonaan. Tällöin suhteen hyvinvointi näkyy varmasti pitkällä tähtäimellä, koska vaikka kuinka rakastaisi toista niin nämä ovat asioita mitkä voivat kariuttaa parisuhteen jos niitä ei ole. 

1. Toisen kunnioitus ja kuunteleminen

Jos olet parisuhteessa mieti hetki kuinka paljon oikeasti kunnioitat toista. Kunnioittaminen on parisuhteen A ja O. Monissa parisuhteissa arjen alkaessa stressaantuneina voi unohtaa parisuhteelle tärkeän oman ajan. Kunnioittakaa, huomioikaa ja rakastakaa toisianne. Myös silloin kun molempia väsyttää ja stressaa. Olkaa toistenne tukipilareita.

Kun kunnioitat toista voit olettaa hänen myös kunnioittavan sinua. Parisuhteessa pätee sama kuin muuallakin. Kunnioitus ansaitaan. Kun molemmat teistä kunnioittavaa toista, voitte luottaa toisiinne aivan eri tasolla.

2. Voitte puhua mistä vain ja ette salaile toisiltanne mitään

Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista parisuhteessa. Jos parisuhteessa voi puhua mistä vaan, milloin vain, liittyisi se sitten vaikka intiimiasioihin tai pelkoihin on suhde silloin hyvällä mallilla. Esimerkiksi Aino tietää minusta asioita mitä ei tiedä ketään muu. Hän tietää minusta yhtä paljon kuin minä itsestäni. Olen kertonut hänelle kaiken oleellisen mitä minulle on joskus sattunut ja tapahutunut. Tietysti jokainen tarvitsee yksityisyyttä eri tavoin ja tottakai sellaista pitää kaikilla ollakin. Jokaisen yksityisyyttä pitää kunnioittaa ja voit jopa testata, että missä rajat menevät. Monet salailevat puolisoltaan: vaikkapa raskautta, pahaa oloa, omia huolia... lista on loputon. Kun et salaile mitään niin parisuhteennekin voi paremmin. Salailusta ja sen paljastumisesta nousee aina kysymys; miksi? Eikö hän luotakkaan minuun? Miksi hän ei kerro minulle tätä?

3. Näytä hänelle miten paljon rakastat häntä

Oikeasti. Pienetkin teot... Ihan tavallisten kotiaskareittenkin teko voi osoittaa myötätuntoa puolisoasi kohtaan. Tiskit tiskaamatta ja sinä jaksaisit tiskata, mutta hänellä on ollut raskas päivä? Tiskaa ja katso reaktio. Uskon, että kukaan nainen ei pistä pahakseen jos näkee miehen tekevän kotitöitä oma-aloitteisesti. Tapoja on loputtomasti. Voit yllättää hänet halaamalla tai suukottelemalla silloin kun hän vähiten sitä odottaa. Kietoa kätesi hänen ympärilleen kun katsotte televisiota. Kertoa kuinka kaunis hän on, ihan yllättäen silloin kun hän vähiten sitä odottaa. On paljon tapoja osoittaa rakkautta. Ilman, että sanot sanaakaan. Mieti siis miten voit avata myös suusi ja kertoa miten hyvin hän on esimerkiksi pukeutunut tänään.

4. Olet vastuussa parisuhteestanne

Yhtä paljon kuin hän on myös. Molempien pitää puhaltaa yhteen hiileen, koska jokaisessa parisuhteessa tulee ylä- ja alamäkiä. Aina ei mene putkeen ja välillä toinen ärsyttää. Itse yritän aina pitää pääni kylmänä ja antaa tilanteen rauhoittua. En jaksa riidellä turhista asioista. Monesti jos toinen yrittää riidellä se johtuu ainakin Ainon tapauksessa siitä, että hänellä on huono päivä, väsymystä, stressiä, liian vähästä huomiosta tai parhaassa tapauksessa minä oon se mulkku. Tällöin kannattaa antaa tilanteen rauhoittua ja puhua myöhemmin asiasta, jos tarve. Meillä kaikki on selvinnyt aina puhumalla niin kuin sen pitäisikin.

Muistakaa, että molemmilla teillä on varmasti asioita elämässä mitä haluatte tehdä myös suhteen ulkopuolella, mutta parisuhteenne pitää silti olla aina etusijalla.

5. Yhteinen arvomaailma

Tämä viides liittyy tavallaan näihin kaikkiin. Kun teidän molempien arvomaailmat kohtaavat niin ymmärrätte ja kuinnioitatte toisianne ihan eri tavoin. Yhteiset harrastukset, mielenkiinnonkohteet ja elämäntavat. Vaikka tietenkään jokainen ihminen ei voi olla samanlainen kuin toinen, niin hyvin usein teistä löytyy jotain samaa. Voi myös käydä niin, että ihminen keneen olet ihastunut vaikuttaa aluksi mukavalta, mutta kun teidän arvomaailmat eivät kohtaa, jutusta ei tulekkaan mitään.


Eipä muuta tällä kertaa. Tästäkin aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan jos haluaisi, mutta tässä pääpiirteittäin omia ajatuksia. Kirjoitettiin tosiaan Ainon kanssa nämä erikseen ja sovittiin vain yhteinen aihe. Kumpikaan ei ole lukenut toistensa tekstejä, niin on mielenkiintoista nähdä mitäköhän Aino on musta pohtinut :) Loppuun kuva kesältä.

- Arto 

Oliver:issa kesällä Tallinnassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti